Friday, September 16, 2011

İstanbul'da Sanat Dolu bir haftasonu!!

Bu hafta sonu İstanbul'da sanata doyacağız gibi gözüküyor...Siz de eğer benim gibi haftanın 6 günü çalışıyorsanız Cumartesi akşamlarını daha da bir iple çekiyorsunuz demektir:) Ben de bu akşam ne yapacağıma dair araştırmalarımı günler öncesinden başlattım ve benim gibi ilgilenenler olabilir diyerek ufak başlıklar altında bu yazımda topladım.

Şimdiden hepinize iyi eğlenceler.



12. İstanbul Bienali 'İsimsiz'

Öncelikle sanatseverlerin özlemle beklediği Bienal'in Cuma akşamı harika bir açılış gecesi ile başladığını söylemeliyim. Bu yılın teması politika ile sanatın arasındaki ilişkileri sorguluyor.

Bienalin, küratörler Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann tarafından belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres'e göndermeler içeriyor. İşleri uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, küratörlüğünü Rosa Martinez'in üstlendiği 5. İstanbul Bienali'nde de sanatçı olarak yer almıştı. Torres'in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu.
12. İstanbul Bienali, Küba asıllı Amerikalı sanatçı Felix Gonzales-Torres’in (1957-1996) yapıtlarını çıkış noktası olarak alıyor. Gonzalez-Torres’in çalışmaları bir yandan kişiselle siyasi arasındaki alanı kat ederken bir yandan da sanatsal üretimin biçimsel yönlerine önem veriyor; günlük yaşam temalarına, üst modernizm, minimalizm ve kavramsalcılıktan atıflarda bulunuyor. *** Bienal ana sayfasından alıntıdır.

Tophane'de Meclis-i Mebusan Caddesi'ndeki Antrepo 3&5 de pazartesileri hariç her gün saat 10.00 ve 19.00 arasında gezilebilecek Bienal bu haftasonunun mutlaka gezilecekler kısmında baş köşeye yerleşiyor.

ArtBeat İstanbul

14 Eylül'de başlayan ve 18 Eylül'de sona erecek bu hafta sonu mutlaka görülmesi gereken etkinliklerden birtanesi de İstanbul’un yeni çağdaş sanat platformu Art Beat Istanbul. Amacı İstanbul’daki çağdaş sanat galerilerini ve profesyonel sanat dünyasını temsil etmek olan Art Beat, İstanbul'lu sanat profesyonellerine ve yatırımcılarına yeni bir zemin oluşturmayı, aynı zamanda İstanbul sanat dünyasını, sanatçılarını ve galerilerini dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda izlenebilecek olan olan Art Beat Istanbul’un Proje Direktörü Arhan Kayar, etkinliğin önümüzdeki dönemde Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Amerika’daki önemli sanat organizasyonlarını da içine alıp daha da büyüyerek ‘Art Week’ başlığı altında bir sanat platformuna dönüşmesini planladıklarını belirtti. Art Beat Istanbul, İstanbullu galerileri ve sanatçıları, uluslararası galeriler ve sanatçılarla buluşturacak. ***Art Beat ana sayfasından alınmıştır.

Şebnem Ferah Konseri

Biraz son dakika haber vermiş olabilirim ama görünen o ki hala vaktiniz var. Şebnem Ferah bu akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde...Konser saat 21.00'de başlıyor.

5. Beyoğlu Sahaf Festivali

Tepebaşı'ndaki TRT binası'nın yanındaki alan 6 Eylül'den bu yana pekçok kitapseveri ağırlıyor. Çok iyi biliyorum çünkü eşim festival başladığından beri pekçok kez ziyaret etti. Bense ancak bugün gidip görebileceğim. Yarın (Pazar) sona erecek bu değerli festivali kaçırmamanızı öneririm.

4.İstanbul Uluslararası Şiir Festivali

Hayır henüz geç kalmadık, bu güzel etkinliğin son günü bugün ama eğer 10.30 Kabataş vapuruna yetişebilirseniz! Şiirin uzun ve köklü bir edebi gelenek olduğu ülkemizin şairleri ile dünyanın önemli şairlerini, tarihi boyunca kendisine sayısız şiirin ithaf edildiği İstanbul`da bir araya getiren büyük bir edebiyat etkinliği bugün kapanışını yapıyor. Saat 10.30'da tüm şairlerin katılımı ile gerçekleşecek Boğaz turu bu yılki festivale noktayı koyacak.

Şiiri İstanbul’unsembolik mekanlarında gerçekleştirilecek resitaller, röportajlar ve okumalar aracılığıyla halkla buluşturmayı amaçlayan festivalin bu yılki İspanyol konukları İstanbul Cervantes Enstitüsü desteği ile festivale katılan Joan Manresa ve Pedro Enriquez idi.
Şimdiden hepinize iyi eğlenceler!:)

No comments:

Post a Comment

Bloglarim / My Blog List